Hartritme

Het hart begint rond de vijfde week van de zwangerschap te kloppen. En doet dit nog ongeveer 2,5 miljard keer. Hoe ontstaat een hartslag?

Het hart trekt samen en ontspant daarna weer. Door deze beweging ontstaat de kracht die nodig is om het bloed het hele lichaam door te pompen. De pompbeweging noemen we de hartslag of het kloppen van het hart.

Hoe groter en sterker de hartspier is, hoe minder vaak hij samentrekt en ontspant om het bloed door het lichaam te pompen. Daarom:

  • klopt het hart bij pasgeborenen zo'n 120 keer per minuut. Bij kinderen en jongeren is dat 80 tot 100 en bij volwassenen 60 tot 70 keer per minuut
  • hebben topsporters een lagere hartslag dan mensen die weinig sporten

Om te begrijpen hoe uw hartritme werkt zijn er er twee begrippen belangrijk:

  • autonome zenuwstelsel
  • prikkelgeleidingssysteem

Autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel regelt vanuit de hersenen onder andere de ademhaling, hartslag en de bloeddruk. Dat gebeurt automatisch door middel van prikkels. U heeft daar geen invloed op.

Prikkelgeleidingssysteem
Het prikkelgeleidingssysteem is de elektrische bekabeling van ons hart. Dit is een ingewikkeld netwerk van speciale cellen in de hartspier. Het systeem geeft als een reeks dominosteentjes een elektrische prikkel door. Deze verspreidt zich bliksemsnel over het hele hart.

In dit besturingssysteem zitten 2 zenuwknopen:

  • de sinusknoop
  • de AV-knoop

Sinusknoop

Deze knoop is een groepje langgerekte cellen. De sinusknoop ligt boven in de rechterboezem. Hier begint de elektrische prikkel. De cellen van de sinusknoop geven het snelst van alle cellen in het hart een elektrische prikkel af. Samen zijn ze een natuurlijke pacemaker. Zodra de sinusknoop de elektrische prikkel heeft afgegeven verspreidt deze zich over de spiercellen in de boezems naar de AV-knoop.

AV-knoop

De groep cellen van de AV-knoop ligt midden in het hart op de grens tussen boezem en kamer. Deze cellen hebben een bijzondere eigenschap: zij kunnen een elektrische prikkel afremmen. De AV-knoop is een soort verdeelstation en zorgt ervoor dat de kamers net iets later samentrekken dan de boezems.

Na de AV-knoop volgt de elektrische prikkel zijn weg langs de bundel van His naar de linker en een rechterbundeltak. Deze vertakken zich zich tot Purkinjevezels. Hierdoor trekken de kamers samen.

bron: hartstichting

Heeft u een vraag? Neem gerust contact op!

Naar contact